16 de setembre del 2012

Un any compartint cultura, ciutadania i treball

 A principis d'aquest setembre hem presentat el balanç del primer any d'El Públic. Des d'aquest espai cultural, nascut a principis de la tardor del 2011 al carrer de Can Xammar de Mataró, fem un balanç molt positiu dels nostres primers 365 dies de vida. I ho fem amb números a la mà: més de 3.000 participants a les 75 activitats programades o 2.000 assistents a la Revetlla Popular de Sant Joan.

Ha estat un any de posar la cultura local i comarcal a l'epicentre de la nostra programació. Apostant especialment per autors, bandes, companyies i col·lectius de Mataró i el Maresme. I creient en els més joves. Del teatre a la música en viu, de les jam sessions a les exposicions. De les tertúlies artístiques a les presentacions de llibres. O de les sessions de dj's a debats i taules rodones. Amb noms propis, com els músics Dídac Rocher o Ivette Nadal, periodistes com Lluís Gendrau o Ricard Torquemada, o activistes socials com Sagar Malé, Vicent Partal o Esther Vivas. Són només alguns exemples. Però n'hi ha molts més.

El Públic ha volgut ser des del seu naixement un espai ciutadà. I la ciutadania, entesa com tots aquells que volen promoure activitats en l'àmbit col·lectiu i popular, hi ha estat. Les dotzenes d'entitats amb les que hem estat en contacte durant tot el curs ens han fet molt de costat i ens han ajudat a bastir una programació d'actes de tot tipus. Des de Sant Lluc per l'Art o el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona. Passant per les Dones Reporteres de Mataró o el Dimarts del Llimoner. Continuant per la Casa de la Música, l'Associació Jazz Maresme o l'Aula de Teatre de Mataró. I acabant per entitats de caire més creatiu com Alterarte, Mapasonor, l'Associació Helena Jubany, Llegim i Piulem, l'Associació de Fotografs Professionals de Mataró o la mateixa Llibreria Robafaves.
Volem fer les coses entre tots. En un sentit ampli. Lingüístic, ideològic, temàtic i territorial. Perquè El Públic té en la seva diversitat i heterogènia un dels seus grans valors.

I també hem compartit moltíssimes hores de treball. Centenars d'hores pensant, redactant i elaborant des de menús creatius fins a revetlles populars, passant per riders de concert o vídeos promocionals. Milers d'hores en les que ens hem acostat més uns amb els altres i hem intentat fer que el casc antic de Mataró tingués un espai cultural independent, multidisciplinar i obert.

El més important de tot, per a nosaltres, ha estat compartir-ho. Compartir cultura, ciutadania i treball colze a colze amb tantíssima gent. Hem demostrat durant aquest primer any que projectes com El Públic són possibles i viables. Que hi ha alternatives en un context d'una crisi àmplia i profunda com la que estem vivint. Que la nostra ciutat té enormes potencialitats i talents. Això no ha fet més que començar. Com ja vam dir el primer dia les dues parts que gestionem El Públic -la productora Clack i Xandri Calsapeu-, continuarem amb la porta oberta a tots els col·lectius, persones, entitats i institucions. El Públic és casa vostra.

[Article publicat a Capgros.com com a membre d'El Públic]