15 de gener del 2023

Estimar-nos és la revolució més gran

Aquests últims dies ens dèiem, als passadissos de l'hospital, al tanatori, als missatges del mòbil, que estem tristos per la marxa de la iaia Montse. Però no hi ha dolor. El dolor que vam sentir i recordem amb l'avi Joaquim i la Marta. La iaia ha marxat el nou de gener en pau als 91 anys.

La Montserrat Puerta i Codina va néixer el 1931. Filla d'un immigrant d'Almeria que va acabar a Mataró rescatat d'una fàbrica  pel sindicalista anarquista Joan Peiró i d'una jove de classes populars que saltava a corda amb disset anys subjectant-se la panxa d'embarassada amb les dues mans. Dins d'aquella panxa hi havia la iaia. Com la majoria de la seva generació, la iaia no va tenir una infància i joventut fàcil. Recordava els bombardejos sota la taula del menjador de casa amb la Juanita, amb un trosset de fusta entre les dents. L'estraperlo desesperat. El fiar als veïns que ho havien perdut tot. Deixar l'escola encara sent un infant. La llosa nacionalcatòlica. Les cartes del seu padrí Niabel des del camp nazi de Mathaussen. 

I malgrat tot, la vida ha de continuar. La iaia sempre serà la noia amb bicicleta, la jove que va enamorar un noi alt i ben plantat, bon jan i genïut, que allargava les tardes de diumenge abans de marxar a correcuita a prendre el tren a Calella. La cuidadora de les seves germanes petites a qui gairebé va fer de segona mare. La vida de la rutina a les fabriquetes, del lent deambular dels dies tristos i alegres al carrer Massevà amb les dues filles. Amb el tresor de totes les petites coses. 

I malgrat tot, la vida ha de continuar. La lliçó, l'herència que ens deixa és saber que malgrat tot, el somriure és la principal bandera. Que recordem d'on venim i qui som: una família treballadora que ha fet de l'amor l'arma més gran perquè és la única cosa que ens hem deixat. Que passi el que passi, aprendre i saber ens fa lliures a totes les edats. Que estimar-nos és la revolució més gran. Estimar-nos és la revolució més gran. Gràcies Montserrat. Gràcies iaia. 

Mataró, 11 de gener del 2023.