15 de maig del 2019

La cultura com a oportunitat


Som moltes les que considerem que la cultura a la nostra ciutat es troba en un moment d’urgència. Cansats de veure com la cultura a la ciutat no rep el tracte que considerem necessari, hem decidit fer el pas reivindicant-la amb el manifest Cultura15, que s’acaba de fer públic.
Necessitem una cultura viva, diversa, comunitària i territorial. La cultura ha de ser també cohesió social i per això ha d’estar arrelada a tots els barris de la ciutat. Mataró necessita un impuls a la formació artística, ampliant i connectant l'oferta pública i privada existent: educació i cultura són un únic espai de trobada i per això hem de tractar millor els joves talents emergents; cal que tornin espais de promoció i incubació com van ser Can Xalant o la Mostra d'Art Jove.
Sovint es parla de la dimensió econòmica de la cultura. Reivindiquem-la: necessitem que Mataró exerceixi com a capital cultural. Necessita més festivals de música, de teatre i de dansa; elements centrals de capitalitat que la projectin arreu del país. La cultura és una font de riquesa no només intel·lectual, simbòlica i espiritual, sinó també econòmica. El tercer sector i la petita i mitjana indústria cultural poden ocupar centenars de mataronines i mataronins en una activitat neta i d'alt valor afegit. Mataró pot ser una ciutat d'oportunitats i de futur per als creadors i creadores. Ja siguin maresmencs, catalans, espanyols o internacionals. De la literatura a la dansa, del circ a la música, del gravat als dissenys. Tenim una oportunitat amb el cinema, l'audiovisual i els videojocs; cada any es graduen més de cent joves en els graus relacionats al Tecnocampus.
També cal perdre la por a acceptar idees i propostes que sovint han estat titllades de voluntaristes o utòpiques. Mataró té una llarga tradició d'autogestió en la cultura. Televisió de Mataró, Can Fugarolas o CSOA La Fibra en són només alguns exemples. Cal que els reivindiquem com a models vàlids de gestió cultural amb un clar impacte en les nostres comunitats. Connectar les velles tradicions i folklore amb els nous llenguatges hauria de ser la tònica general.
En moments en que l’extrema dreta s’ha fet present al carrer de forma impune i descarada, ara tornem a dir alt i fort que la cultura pot ser el millor argument per combatre el totalitarisme i la xenofòbia. Amb la cultura podem dialogar, reclamar les llibertats. I sobretot la cultura permet retrobar-nos, construir imaginaris comuns i cercar allò que ens uneix més que accentuar les nostres diferències.
Aquestes són algunes de les raons –n’hi ha més- que es troben en aquest manifest de Cultura15; l’hem fet arribar als partits i coalicions electorals que es presenten a les properes eleccions municipals del 2019. A ells també els hi hem demanat que es comprometin a incrementar de forma progressiva, durant els propers quatre anys, els recursos econòmics i materials destinats a la cultura local intentant arribar a un 15% del pressupost municipal. També demanem incrementar fins als 500.000 euros anuals els programes de subvencions i convenis culturals. I com a proposta final, reclamem posar a disposició del teixit cultural local espais de titularitat pública per a la seva gestió col·lectiva. Les fàbriques de Can Xalant, Can Minguell, Can Marfà i la Vapor Gordils entre altres haurien de ser espais, també i com a mínim, total o parcialment per a la cultura.
Som una trentena de creadores i creadors vinculats a la ciutat de Mataró els que ja hem signat el manifest; des de l’escriptora Care Santos al comissari Manel Guerrero; des de la llibretera Núria Dòria al músic Raul Sala; des de l’actriu Clara de Ramon a l’artista visual Josep Maria Codina; des del dramaturg Carles Maicas fins a la ballarina Bàrbara Martín; des de DJ Swet fins a la directora Lupe Pérez. Volem ser moltes més. La crida a sumar adhesions continua oberta.
La cultura és una de les grans oportunitats de la ciutat. Apostar-hi sense dilacions ni excuses i amb imaginació i generositat es converteix, en els temps actuals, en una prioritat política imprescindible. Ens hi va la pròpia noció de ciutat. La cultura és la nostra gran oportunitat.

Eloi Aymerich
Director audiovisual,  gestor cultural i professor univeristari
Signant del Manifest Cultura15
[Article d'opinió publicat al portal Capgros.com en motiu del Manifest Cultura15]