18 d’octubre del 2005

incubadora de 30 metres quadrats

Avui m'he adonat d'una relació curiosa.
Les Incubadores, un sistema de promoció i dinamització per a crear noves empreses alternatives al sistema econòmic tradicional -la indústria i els seus serveis derivats- sovint treballen en mòduls prefabricats de 30 metres quadrats. És a dir, col·loquen a tots els emprenedors amb petits despatxets on els hi instal·len taules d'iKea de fusta clara, unes claraboies amb llum natural, connexió ADSL d'alta velocitat i un servei de lavabo gratuït. Tots els serveis tecnològics preparats per al gran canvi. Amanit amb speeches, workshops i meetings per a millorar les seves agendes de contactes, les seves capacitats de comunicació i relacions públiques i incrementar els volums de capital intel·lectual, aquest concepte tant de moda.
Aquest diumenge l'he passat al nord de Banyoles, a pocs quilòmetres de Vilamarí. Allà un amic meu s'ha instal·lat en un casalot menut, arrambat a la pendent d'un pujol ple d'herba, abraçat al nord per un boscam d'alzines i pins, obert al sud a una vall plena de prats verdíssims i carreteres de grava que sortegen tanques de granges de vedelles i sils d'aufalç. Allà el meu amic no té ni ADSL ni meetings ni portàtils Airis o iBook de darrera generació, amb tecnologia wifi, fireware i multigravadora DVD i CD-R.
Però s'ha llaurat la seva pròpia incubadora rural, on cultiva el seu hort de tomàquets, pebrots verds i vermells, enciams, bledes, albergínies, carbassons i melons. Quan ha de diversificar la seva oferta de productes ajança les parets arrobosades dels corrals, on hi viuen conills, tortugues, iguanes i tritons.
Insisteixo que en tot plegat, la innovació o el concepte d'emprenedor té molt més de factual que d'econòmic. El meu amic ha trobat la seva incubadora lluny de qualsevol parc tecnològic.
Tot i que sense el mòbil Amena amb cobertura no podria trucar-nos de tant en tant per a recordar-nos que a l'Alt Empordà enmig del silenci pensa llevar-se a veure com surt el sol a quarts de nou.