19 de març del 2005

Maite

La Maite va néixer el 1982, el mateix any que jo, a Ibarra, un poble de la provincia basca de Guipuzkoa. Al cap d'uns anys entra a estudiar a la Universitat del País Basc(UPV). Ben aviat s'integra en diferents moviments estudiantils i entre ells participa activament en un Pla de Gestió per a constituïr un sol districte universitari basc. Recordo quan a la Universitat Pompeu Fabra, a les aules de la Facultat de Ciències de la Comunicació de les Rambles, jo participava activament preparant la campanya per evitar el districte universitari únic, i quan penjàvem cartells a la cantina i els passadissos demanant de crear un districte universitari català amb plenes garanties. Recordo el meu entusiasme combatiu assentat en les grades del primer pis, a l'auditori, pensant-me que estava llutiant per canviar alguna cosa.
La Maite el febrer del 2003 comenca una vaga de fam per denunciar "els atacs permanents dels estats espanyol i francès contra Euskal Herria, i especialment contra els joves". Amb més de vint joves de la organització Segi s'instal.len a l'esglèsia de l'Assumpció a Irun. Durant setmanes es dediquen a perdre quilos. Després que la Maite en perdi més de set en vint dies, declara al Diario de Navarra: "Sabem que el pitjor comensa a partir de la quarta setmana, però hem pres un compromís i el seguirem". Aviat se li perd la pista.
Al cap d'un temps apareix una fotografia seva a la pàgina web del ministeri de l'interior. A sota la foto hi ha un cartellet amb el text "Terroristas más buscados". Ressalta la seva cara rodona, els seus cabells rogencs, dos arrecades d'aro a l'orella, la seva mirada despreocupada, la seva mirada relaxada, la seva mirada tant jove.
Avui a la matinada, a quarts de set, unitats especials de la policia francsesa l'han detinguda a un apartament de Le Cap d'Adge, un llogaret a prop de Montpellier. Anava amb dos presumptes terroristes. Igual que ella. Portaven carnets de policia falsos, una pistola i plaques de matrícula falses.
On és la mirada neta de Maite?