18 d’octubre del 2003

L'amiga Aina Fernàndez m'ha fet arribar una nota de premsa de la Euskal Etxea, la casa de la cultura basca de Barcelona.
El procés d'ofensiva judicial i policial contra tot allò que s'aproxima a una reivindicació social pels drets culturals d'Euskadi està arribant a extrems difícils d'entendre.
Els escorcolls, els interrogatoris, s'estan convertint en una cosa gairebé habitual en centres culturals, entorns nacionalistes o entorns de promoció de la llengua basca.
Reprodueixo literalment una part del comunicat;

" NECESSITEM ELS DRETS FONAMENTALS I LES GARANTIES JURÍDIQUES. Fa sis mesos, fins i tot el diari britànic "The Times" qualificava les darreres actuacions de l'Audiència Nacional com un "GAL judicial" que liquidava espais civils, vulnerava els drets més fonamentals de la ciutadania i socialitzava la por. Avui -després de les experiències conegudes dels casos de la coordinadora d'alfabetització AEK o els directius d'EITB que s'han esvait i han quedat en no res després d'ingents campanyes propagandístiques- requerim més que mai el respecte absolut a la presumpció d'innocència de les persones detingudes, a la seva integritat física i psíquica, a la limitació del temps en dependències de la Guàrdia Civil i a la suspensió del règim de detenció especial al que estan sotmesos.

3. NECESSITEM LA LLIBERTAT DELS DETINGUTS. Activistes culturals incansables de la llengua basca han estat detinguts, sotmesos a règims d'incomunicació que han estat denunciats per tots els organismes internacionals de drets humans; les seves cases han estat escorcollades; els seus familiars i amics. així com els treballadors i treballadores del Parc Cultural Martin Ugalde, també estan patint els rigors de la legislació antiterrorista, veien com es violenten per l'ocupació policial els seus llocs de treball i la seva tasca en favor de la cultura basca.

El Centre Cultural Euskal Etxea es veu en l'obligació ètica de denunciar aquest nou atac injustificat i embogit a l'èuscar, d'expressar la solidaritat amb les persones detingudes i amb els treballadors de les empreses afectades i de fer una crida a la societat civil catalana perquè rebutgi aquest tipus d'operacions, com ja va fer de forma impagable i solidària amb la denúncia del tancament de l'únic diari escrit en èuscar del món, "Euskaldunon Egunkaria".

Centre Cultural Euskal Etxea
Barcelona, 16 d'octubre de 2003 "

No podem permetre que això continuï. Però tampoc sé quina solució hi ha. Em costa pensar de forma racional quan veig com la prepotència i la indiscriminació ataca a una gent que simplement treballen per tirar endavant la seva pròpia cultura.